Regeringscontrole

Russisch mediabedrijf RBK verkocht aan Kremlingezinde ondernemer

RBK, een van de laatste onafhankelijke mediabedrijven van Rusland, is verkocht aan een ondernemer met banden met het Kremlin. Russische media berichtten al langer over de op handen zijnde deal tussen miljardair Michaïl Prochorov en Grigori Berjozkin, baas van energiebedrijf ECN. De Russische afdeling van de BBC meldt nu dat ECN in een besloten transactie een controlerend belang heeft genomen van 65 procent in RBK, waar de Nederlandse ondernemer Derk Sauer tot 2015 directeur was. Berjozkin is tevens eigenaar van de krant Moskovski Komsomolets. ‘MK’ is een van de meest Kremlingezinde kranten van Rusland. De overname wordt algemeen opgevat als een manier om RBK onder controle te brengen van de regering. (NRC)