Overleden

Oud-SGP-leider Henk van Rossum bracht term ‘aangeschoten wild’ in Kamer

Van Rossum in de Kamer (1968)
Van Rossum in de Kamer (1968) Foto ANP

Oud-SGP-leider Henk van Rossum (97) is zaterdag in Zeist overleden. Ruim twintig jaar zat hij voor de partij in de Tweede Kamer, waarvan vijf als fractievoorzitter.

Van Rossum stond bekend om zijn kennis over Verkeer en Waterstaat en Landbouw en Visserij. Hij was de eerste SGP’er die een initiatiefwet op zijn naam schreef.

Als eerste gebruikte hij de term ‘aangeschoten wild’ voor bewindslieden die in de problemen zijn gekomen. Dit gebeurde naar aanleiding van de RSV-enquête in 1983 die onderzocht hoe scheepsbouwer RSV failliet kon gaan. Toenmalig minister Gijs van Aardenne raakte hierdoor beschadigd. Van Rossum stemde tegen een motie van wantrouwen, omdat „aangeschoten wild zich kan herstellen als de kogel niet dodelijk is”.

De SGP noemt Van Rossum „een toegewijde, hard werkende SGP’er die het politieke ambacht met hart en ziel uitoefende”. Hij hoefde niet zo nodig op de voorgrond te staan. „Zijn fractievoorzitterschap was dan ook kort.”

Van Rossum studeerde civiele techniek in Delft en kwam in 1967 in de Kamer. In 1986 nam Bas van der Vlies zijn taak als voorzitter van de partij over. Sinds vorig jaar ging de gezondheidstoestand van Van Rossum achteruit. Van Rossum werd geboren in het Zuid-Hollandse Melissant, waar zijn vader wethouder was. (NRC)