Onderzoek

Schultz: Chemours loost GenX zonder vergunning

. Chemiebedrijf Chemours heeft de stof GenX geloosd, terwijl het bedrijf hier geen vergunning voor had. Dat schrijft demissionair minister Schultz (Infrastructuur, VVD) maandag aan de Kamer op basis van onderzoek van Rijkswaterstaat. Het bedrijf loosde de stof zonder gebruik te maken van een rioolwaterzuiveringsinstallatie en is daarmee „in overtreding van de watervergunning”. Chemours (voorheen DuPont) kwam eerder in opspraak nadat bij omwonenden een hoge concentratie van de kankerverwekkende stof PFOA (C8) was aangetroffen. Als vervangende stof werd GenX geïntroduceerd. Volgens het RIVM is er weinig bekend over de gezondheidseffecten van GenX. De minister schrijft dat tegen lozen zonder vergunning „hard moet worden opgetreden”. (NRC)