TV-presentator Derk Bolt met cameraman ontvoerd in Colombia

Presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zouden zijn ontvoerd door de linkse guerrillabeweging ELN.

Een Colombiaanse militair loopt door het centrum van El Tarra.
Een Colombiaanse militair loopt door het centrum van El Tarra. Foto: EPA/La Opinión de Cucutá

In Colombia zijn dit weekeinde de Nederlandse presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender van tv-programma Spoorloos (KRO-NCRV) ontvoerd. Volgens lokale media zijn ze in handen gevallen van de linkse guerrillabeweging ELN. De twee waren in de wetteloze, noordoostelijke grensregio Catatumbo voor tv-opnamen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de Nederlanders tegen hun wil worden vastgehouden, maar kan om veiligheidsredenen niet verder op de zaak in gaan. Hun omroep wil evenmin commentaar geven.

Spoorloos-presentator Derk Bolt. Foto: Evert Elzinga / ANP Kippa

De Nederlandse ambassadeur in Bogotá is maandag naar het nabijgelegen Cúcuta gevlogen om zijn hulp aan te bieden bij onderhandelingen. Hierbij zijn onder meer de Nationale Ombusman van Colombia en de Katholieke Kerk betrokken. Doel is een ‘humanitaire corridor’ op te zetten via welke de twee vrij kunnen komen.

Volgens het Colombiaanse weekblad Semana had Bolt op maandag een afspraak met een Colombiaanse man, waarvoor hij niet zou zijn komen opdagen. Het blad weet verder te melden dat de twee journalisten in een huurautonational op eigen houtje het gebied in zijn gereden. Ze zouden niet om toestemming of bescherming hebben gevraagd van de lokale autoriteiten.

De ontvoerders zouden ELN-strijders zijn van het zogeheten Héctor-front. Volgens de lokale pers zouden Bolt en zijn cameraman zonder begeleiding van plaatselijke autoriteiten het gebied in zijn getrokken in een Renault Duster om op zoek te gaan naar de biologische familie van een uit Colombia geadopteerd kind.

Lees ook: ‘ELN zit achter verdwijning drie journalisten in Colombia’, over twee ontvoeringen in 2016

De regio, die grenst aan Venezuela, staat te boek als ruig smokkelgebied, waar de overheid weinig te zeggen heeft. De nationale politie bevestigt de ontvoering in een communiqué, waarin ze stelt dat naast het ELN ook de criminele groep Los Pelusos in het gebied actief is. De twee zouden zijn gepakt in het dorpje Filogringo, in de gemeente El Tarra.


Dit jaar zijn in de streek zeker twintig personen ontvoerd. Vorig jaar werd de Spaanse journaliste Salud Hernández er met twee Colombiaanse collega’s ontvoerd door het ELN. Zij kwamen na bemiddeling van de Kerk na zes dagen weer vrij.

Het van oorsprong marxistisch-leninistische ELN (Ejército de Liberacíon Nacional, ofwel Nationaal Bevrijdingsleger) heeft nog circa 2.000 actieve strijders. De beweging, ooit geïnspireerd door Fidel Castro’s revolutie van 1959 in Cuba, specialiseert zich tegenwoordig in ontvoeringen voor losgeld en cocaïnesmokkel.

Sinds enige maanden voert ze in Quito, de hoofdstad van buurland Ecuador, verkennende vredesonderhandelingen met de regering. Die gesprekken verlopen moeizaam. Deze maand eiste de regering vergeefs dat het ELN ontvoering afzwoer. De ELN-delegatie in Quito liet maandagnacht weten het bericht over de ontvoering te onderzoeken en dinsdag in de loop van de dag met een reactie te komen. Eind vorig jaar sloot de regering na ruim vijftig jaar oorlog en ruim 200.000 doden, wel vrede met de FARC, de grootse guerrillabeweging van het land.

Lees ook: In Colombia ontvoerde Nederlander vrijgelaten, over de ontvoering van een Nederlander in 2015