José Mourinho aangeklaagd om belastingfraude

De Portugees zou in zijn tijd als coach van Real Madrid 3,3 miljoen euro aan belasting ontdoken hebben.

Mourinho in de finale van de Europa League tegen Ajax.
Mourinho in de finale van de Europa League tegen Ajax. Foto: Michael Dalder / Reuters

Spaanse aanklagers hebben José Mourinho in staat van beschuldiging gesteld wegens belastingfraude, zo meldt Reuters. De huidige coach van Manchester United zou 3,3 miljoen euro te weinig hebben afgedragen in 2011 en 2012. In die tijd zat hij in de dug-out bij Real Madrid.

De Portugese coach, die bekend staat om zijn calculerende en defensieve speelstijl, moet zich voor een lokale rechter tegen de aanklacht op basis van berekeningen van de fiscus verdedigen. Een datum voor de zitting is er nog niet.

Mourinho zelf weet officieel niks over een aanklacht, zegt een woordvoerder van de trainer tegen Sky Sports: “Hij heeft geen bericht gehad”. Volgens de woordvoerder heeft Mourinho altijd voldoende belasting afgedragen: “Hij heeft in die tijd 26 miljoen euro aan belasting betaald. Dat is meer dan de 41 procent die de Spaanse autoriteiten voorschrijven.”

Ook Ronaldo aangeklaagd

Mourinho is niet de eerste Portugees die zich in dienst bij Real Madrid schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontduiking. Ook topschutter Cristiano Ronaldo wordt vervolgd omdat hij de Spaanse fiscus voor miljoenen zou hebben getild. De aanklachten tegen beide voetbalsterren volgen op onthullingen uit Football Leaks, het datalek waaruit NRC en ander media van het onderzoeksnetwerk European Investigative Collaborations artikelen hebben gepubliceerd. ‘CR7’ staat op 31 juli voor de rechter.

In onderstaande video leggen we uit hoe Ronaldo en Mourinho hun miljoenen lieten wegsluizen.

Er bestonden al langer twijfels over de inkomstenopgaven van Mourinho, zo meldt de Spaanse krant El País. In 2014 lieten de Spaanse autoriteiten al weten een onderzoek te starten naar de aangiftes van 2011 en 2012. Dit had te maken met de beeldrechten van Mourinho. De coach schikte in juli 2015 voor een bedrag van 1,14 miljoen euro.

In het najaar van 2016 doken de namen van zowel Mourinho als Ronaldo op in de documenten van Football Leaks.