MC Bijdorp

Administratie van overleden directeur spermakliniek openbaar

Donorkinderen, donoren en ouders kunnen inzage krijgen in de administratie van Jan Karbaat, de inmiddels overleden directeur van de voormalige spermakliniek MC Bijdorp in Barendrecht. De administratie is ondergebracht bij Radboudumc in Nijmegen en wordt opengesteld. Dat schrijft demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) maandag in een Kamerbrief. Het gaat volgens de minister om gegevens waar zij op basis van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting recht op hebben. In 2009 moest de spermakliniek MC Bijdorp sluiten omdat de dossiers niet op orde waren en er met de gegevens was gesjoemeld. Eind mei vond de stichting Fiom een match tussen het DNA van negentien donorkinderen en dat van een wettig kind van Karbaat. (NRC)