Hans van Breukelen neemt ontslag bij KNVB

Van Breukelen, sinds dertien maanden in functie als technisch directeur, stapt op per 1 augustus.

Foto ANP

Hans van Breukelen neemt ontslag als technisch directeur van KNVB. De voetbalbond maakte dat dinsdag bekend op zijn site.

Van Breukelen, sinds dertien maanden in functie, stapt op per 1 augustus. Vorig jaar tekende de oud-doelman een contract voor drie jaar. “Het is mij onvoldoende gelukt om mijn - en onze - ambities waar te maken”, geeft Van Breukelen op de site van de voetbalbond als reden voor zijn voortijdige vertrek.

Lees hier het achtergrondstuk over Van Breukelens vertrek: Van Breukelen kreeg het niet uitgelegd

Sinds Van Breukelens aanstelling kwam er herhaaldelijk kritiek op zijn beleid. De jongste controverse ontstond rondom de rommelige persconferentie die hij begin mei gaf samen met commercieel directeur Jean-Paul Decossaux over de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach en Ruud Gullit als assistent-bondscoach van het Nederlandse elftal. Het was een persbijeenkomst die zou moeten gaan over de nieuwe coaches, maar ontaardde in een welles-niets-discussie tussen boze journalisten en de bondsbestuurders.

Lees meer over de persconferentie waar veel om te doen was: Een kroniek van een van de meest opzienbarende persconferenties in de geschiedenis van de KNVB

‘Winnaars van morgen’

Van Breukelen was bij de KNVB in belangrijke mate verantwoordelijk voor het beleidsplan ‘Winnaars van Morgen’, maar zijn eerste stappen als directeur vielen vooral op door onhandig manoeuvreren bij de eerdere mislukte aanstelling van Ruud Gullit als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, schreef NRC-redacteur Bart Hinke.

De pensionering van teammanager van Oranje Hans Jorritsma per 1 januari verliep onder Van Breukelens leiding ook moeizaam en werd zelfs opgeschort. Ook berichtte De Telegraaf, dat vaker forse kritiek had op Van Breukelens beleid, over mogelijke belangenverstrengeling tussen de directeur en het bedrijf BTSW, dat bij meerdere projecten van de KNVB betrokken werd. Hans van Breukelen heeft de verstrengeling altijd ontkend.

Lees ook: De hervormer van het voetbal al een half jaar in het defensief

Reactie KNVB

“Het is jammer, maar we gaan op een goede manier uit elkaar”, reageert commercieel directeur Decossaux in het persbericht van de KNVB.

“Hans heeft als technisch directeur het nodige in gang gezet binnen de bond en het voetbal, daar zijn wij hem dankbaar voor.”

Als technisch directeur is Van Breukelen (tot 1 augustus) verantwoordelijk voor alle voetbalzaken binnen de KNVB.