‘Grootste’ nazischat ooit in Argentinië gevonden

De politie vond onder meer een buste van Hitler in een geheime kamer in het huis van een verzamelaar.

De Argentijnse politie vond deze buste van Hitler in een verstopte kamer in een huis van een verzamelaar van nazi-objecten.
De Argentijnse politie vond deze buste van Hitler in een verstopte kamer in een huis van een verzamelaar van nazi-objecten. Foto David Fernandez/EPA

Een buste van Adolf Hitler, een vergrootglas in een doos opgetuigd met hakenkruizen en een apparaat om schedels te meten: in Buenos Aires zijn 75 nazi-voorwerpen gevonden. De politie trof de spullen aan in een geheime kamer in een huis van een verzamelaar in de buurt Béccar en denkt dat het de grootste vondst van dit soort relikwieën ooit is in de geschiedenis van Argentinië.

Hooggeplaatste nazi’s

Autoriteiten vermoeden dat het om originele spullen gaat van voormalig hooggeplaatste nazi’s. Zo werd een fotonegatief gevonden waarop Hitler te zien is met een vergrootglas. Historici bevestigden volgens het hoofd van de Argentijnse federale politie, Nestor Roncaglia, dat het vergrootglas van Hitler was.

Ook bij andere spullen zaten foto’s. “Ze laten zien dat de objecten echt door de ‘Führer’ werden gebruikt. Er zijn foto’s van hem met de voorwerpen”, zegt de Argentijnse minister van Veiligheid, Patricia Bullrich, tegen AP. De afbeeldingen moesten er volgens haar voor zorgen dat de spullen makkelijker konden worden verkocht.

Lees ook: Het geloof in de nazitrein kreeg vleugels

Naast de buste, het vergrootglas en het medische apparaat vond de politie onder meer speelgoed dat volgens Bullrich werd gebruikt om kinderen te indoctrineren, een groot standbeeld van een nazi-adelaar boven een hakenkruis en een nazi-zandloper.

Vluchtende oorlogscriminelen

De politie probeert te achterhalen hoe de objecten Argentinië zijn binnengekomen en wil daarbij ook internationale experts inzetten. Veel onderzoekers en leden van de Joodse gemeenschap in Argentinië denken dat hooggeplaatste nazi’s de spullen meebrachten na de Tweede Wereldoorlog. Veel nazi’s vluchtten toen naar Argentinië.

Een van de bekendste uitwijkelingen naar Argentinië was Josef Mengele, die in het concentratiekamp Auschwitz werkte. Hij leefde tien jaar lang in de hoofdstad Buenos Aires en verhuisde naar Paraguay toen agenten van de Israëlische geheime dienst SS-topman Adolf Eichmann in Argentinië ontvoerden en hem naar Israël overbrachten. Eichmann werd in 1962 in Israël opgehangen. Mengele overleed in 1979 in Brazilië.

De politie kwam de spullen op het spoor bij een onderzoek naar illegale kunstwerken in een galerie in het noorden van Buenos Aires. Agenten van Interpol volgden de verzamelaar en gingen zijn huis binnen, waar hun aandacht werd getrokken door een grote boekenplank. Daarachter vonden ze de verborgen kamer. De verzamelaar is nog op vrije voeten, maar er wordt wel een onderzoek ingesteld naar zijn activiteiten.

Bekijk hieronder beelden van de vondst: