Gerucht over activist brengt Philips-beleggers in extase

hedgefonds Een activistisch hedgefonds koopt aandelen Philips, zegt The Times. Het bericht blijft onbevestigd, de beurskoers spuit alvast omhoog.

Philips is na splitsing vooral gespecialiseerd in medische technologie,
Philips is na splitsing vooral gespecialiseerd in medische technologie, Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP XTRA

Activistische beleggers worden tot grootse daden in staat geacht, zo is maandag weer eens duidelijk geworden. Een gerucht dat het Amerikaanse hedgefonds Third Point zijn pijlen heeft gericht op Philips, dreef de beurskoers van het elektronicabedrijf met liefst 6,45 procent op. Daarmee werd Philips in één klap ruim 1,7 miljard euro meer waard.

Bron van alle opwinding was een summier bericht in The Times. De Britse krant meldde op basis van anonieme bronnen in de City dat Third Point, gerund door de bekende Amerikaanse belegger Daniel Loeb, in het geheim een belang opbouwt in Philips. Om hoeveel aandelen het gaat, bleef onduidelijk, maar Loeb zou er zomaar eens een miljardenbedrag tegenaan kunnen gooien, aldus The Times. Dat zou betekenen dat Third Point straks meer dan 3 procent van de Philips-stukken bezit en opduikt in het register van toezichthouder AFM. Dat was dinsdagochtend nog niet het geval. Ook wilde Philips niet bevestigen dat Third Point aandeelhouder is geworden en was het hedgefonds zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Vraag is daarom: is het waarschijnlijk dat een activistisch hedgefonds zijn pijlen heeft gericht op Philips? En zo ja, wat wil het dan?

Dat een activistische belegger uit de VS een Europees bedrijf op de korrel neemt, is al lang geen uitzondering meer. Onlangs moest AkzoNobel de strijd aangaan met Elliott, dat een overname door branchegenoot PPG wilde forceren. Third Point had eerder een belang in chemiebedrijf DSM en drong aan op splitsing. In 2015 kreeg Third Point min of meer zijn zin.

Maar Philips ís al gesplitst, benadrukt Marcel Achterberg van ‎Bank Degroof Petercam. De consumentenelektronica, chipdivisie en lichttak zijn verkocht of verzelfstandigd. Philips is nu gespecialiseerd in medische technologie – een groeimarkt.

Voornaamste risico: Philips blijft qua winstgevendheid achter bij de concurrentie. Akzo bevond zich in een vergelijkbare situatie en werd overnamedoelwit. Wellicht hoopt Loeb op een zelfde scenario bij Philips.