G20 in Duitsland

Vrees voor meer acties na reeks brandstichtingen

Met een reeks brandstichtingen aan het spoor lijkt Duitsland een voorproefje te hebben gekregen van eerder aangekondigde protestacties tegen de G20-top, die begin volgende maand in Hamburg plaatsvindt. Op een radicaal-linkse website hebben activisten de verantwoordelijkheid voor de branden opgeëist. De autoriteiten onderzoeken de authenticiteit van de verklaring nog.

In de nacht van zondag op maandag werden op zeker twaalf plaatsen kabels en schakelkasten langs het spoor in brand gestoken, onder meer in Berlijn, Hamburg, in Saksen en Noordrijn-Westfalen. Dit leidde in de ochtendspits tot flinke vertragingen.

Al maanden bereiden de autoriteiten zich voor op grootscheepse en ook gewelddadige protesten tegen de G20, de jaarlijkse bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders van de 20 grootste industrielanden en opkomende economieën. Er zijn al 26 verschillende demonstraties tegen de top aangemeld. De meest radicale heeft als leus: G20: Welcome to hell!

De komst van leiders als de presidenten Trump, Poetin, Xi, Erdogan en Macron biedt betogers de kans aandacht te vestigen op hun bezwaren tegen de in hun ogen onrechtmatige G20, het kapitalisme, de globalisering en armoede.