Darren Osborne (47)

Dader van aanslag Londense moskee is man uit Cardiff

De identiteit van de dader van de aanslag maandagmorgen vroeg op moskeebezoekers is maandagavond bekend geworden. Het gaat om de 47-jarige Darren Osborne uit Cardiff.

De politie verdenkt hem van het voorbereiden en uitvoeren van een terreurdaad. Ook is hij aangehouden voor moord en poging tot moord. Osborne, onbekend bij de politie, zou alleen gehandeld hebben. De man zit vast in een politiebureau in het zuiden van Londen.

Maandagmorgen vroeg reed Osborne met een gehuurde bestelbus in op moskeegangers in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. Tien mensen raakten gewond, van wie acht moesten worden opgenomen. Eén man overleed ter plekke, het is nog onzeker of dat het gevolg was van de aanval. Hij was volgens de politie al onwel vóór het incident.

De Britse premier Theresa May noemde de aanslag in een persconferentie net zo verachtelijk als andere aanslagen waarmee het VK te maken kreeg. May benadrukte dat elke vorm van extremisme een gevaar is voor de Britse samenleving. „Deze aanval had hetzelfde doel als al het andere terrorisme. Ons uiteen drijven, de banden van saamhorigheid en burgerschap verbreken die we in dit land delen. Terrorisme en extremisme nemen vele vormen aan. Er is in dit land te veel tolerantie voor extremisme. Ook voor islamofobie.” (BBC)