Bureau voor Ernstige Fraude

Barclays samen met voormalig topman en drie oud-bestuurders aangeklaagd voor fraude

De Britse bank Barclays moet zich voor de rechter verantwoorden voor een grote investeringsronde uit 2008. Het Britse Bureau voor Ernstige Fraude klaagt de bank en vier oud-bestuurders, waaronder oud-topman John Varley, aan wegens samenzwering, met als doel om fraude te plegen. De bank wist op het hoogtepunt van de kredietcrisis een nationalisatie te ontlopen met een kapitaalinjectie van 12 miljard pond uit het Midden-Oosten. Centraal in het onderzoek staat een afspraak met een groep investeerders uit het Midden-Oosten, waaronder het Qatarese staatsinvesteringsfonds. De groep werd voor drie miljard aan leningen toegezegd. Bij die deal zetten toezichthouders achteraf vraagtekens. (NRC)