Brexit-onderhandelingen

Britten en EU werden het op eerste dag eens over agenda

Londen en Brussel zijn het maandag, op de eerste dag van de Brexit-onderhandelingen, op hoofdlijnen eens geworden over de aanpak van de scheiding. Beide partijen vinden vooral dat er tempo moet worden gemaakt. De Britten beloven binnen een week met een concreet voorstel te komen over de positie van EU-burgers in hun land na de Britse uittreding.

Michel Barnier, Brexit-onderhandelaar namens de EU, noemde het eerste gesprek met de Britten maandagavond „nuttig”. Zijn tegenhanger, de Britse minister David Davis, was iets positiever: hij vond de ontmoeting „productief” en „een solide basis voor toekomstige discussies”. Op een persconferentie deden beide onderhandelaars hun best te benadrukken dat de dag best goed was verlopen, door volop grapjes en beleefdheden uit te wisselen.

Eens per maand, zo werd afgesproken, zal op het hoogste niveau worden onderhandeld, met Barnier en Davis aan tafel. In de tussenliggende weken zullen werkgroepen op allerlei dossiers het voorbereidende werk doen. Het proces moet in maart 2019 zijn afgerond. De eerstvolgende een-tweetjes zijn op 17 juli, 18 september en 9 oktober.

Barnier benadrukte dat de EU zich constructief zal opstellen.