Onduidelijkheid over neerstorten blusvliegtuig Portugal

Bij de bestrijding van de bosbranden die zaterdag uitbraken zijn zo’n duizend brandweerlieden ingezet.

Een blusvliegtuig van het type dat mogelijk is neergestort in actie eerder deze dinsdag 20 juni 2017.
Een blusvliegtuig van het type dat mogelijk is neergestort in actie eerder deze dinsdag 20 juni 2017. Miguel A. Lopes/EPA

In het gebied in midden-Portugal waar grote bosbranden woeden is volgens lokale autoriteiten een blusvliegtuig neerstort. Het toestel van het type Canadair zou zijn neergekomen in de omgeving van Pedrógão Grande, in de bergachtige streek zo’n 150 kilometer ten noorden van Lissabon.

Maar de landelijke overheidsdienst Protecção Civil ontkende later dat er een vliegtuig is neergestort: “Er is geen enkel toestel dat is neergestort of problemen heeft”, laat een woordvoerder weten aan de Portugese krant Publico. Er was eerder al verwarring ontstaan of het om een Portugees of Spaans blusvliegtuig zou gaan.

Mogelijk gaat het om een vliegtuig dat niet bij de bluswerkzaamheden is betrokken, zegt de woordvoerder. Er is dan ook wel een zoektocht in gang gezet.

Bij de bestrijding van de branden zijn zo’n duizend brandweerlieden aan het werk. De brandweer is grip aan het krijgen op de branden. Van de vier brandhaarden waren er vanmorgen nog twee over en daarmee is 70 procent geblust. Wel is er nog angst dat de branden weer oplaaien als de wind opsteekt.

Lees ook: Tien vragen over de droogte in Europa

Door de bosbranden die zaterdag uitbraken zijn 64 mensen omgekomen. Veel slachtoffers verbrandden in hun auto bij een poging de vlammen te ontvluchten. Een aantal dorpen is nog niet bereikt, dus vreest de brandweer dat het dodental nog verder op gaat lopen.

Het blussen wordt bemoeilijkt door het gebrek aan modern materieel en de hoge temperaturen in de regio. Het is deze dinsdag 38 graden, gortdroog en ook de komende dagen wordt geen regen verwacht.

Lees ook: Met één slang kilometers vuur te lijf

Terwijl de bluswerkzaamheden nog in volle gang zijn komt de eerste kritiek los in Portugal. Met name de wijze waarop 47 mensen de dood vonden op autoweg N236 roept vragen op. Premier Antonio Costa wil weten waarom de bewuste weg niet is afgesloten. Slachtoffers zouden juist naar de route zijn gedirigeerd omdat die als een veilig alternatief zou gelden.

Verder is de discussie gaande in het Portugees parlement of de verbouw van de zeer brandbare eucalyptusbomen niet aan banden moet worden gelegd. Wetgeving zou er voor moeten zorgen dat er tot 2030 geen nieuwe bomen bij mogen komen. Eucalyptusbomen worden gebruikt voor de papierindustrie in Portugal.