Barclays en oud-topman aangeklaagd om fraude

Oud-bestuursvoorzitter John Varley en drie anderen zouden op het toppunt van de kredietcrisis op een onwettige manier investeringen uit Qatar hebben aangetrokken.

Foto: Carl Court / AFP Photo

De Britse bank Barclays moet zich voor de rechter verantwoorden voor de manier waarop het een grote kapitaalinjectie binnenhaalde in 2008, zo meldt het Britse Bureau voor Ernstige Fraude in een verklaring. De bank wist op het hoogtepunt van de kredietcrisis een nationalisatie te ontlopen door een investering van 12 miljard pond uit het Midden-Oosten. Verder worden oud-topman John Varley en drie andere oud-bestuurders aangeklaagd wegens betrokkenheid.

Centraal in het onderzoek staat een financieringsafspraak met een groep investeerders, waaronder het Qatarese staatsinvesteringsfonds. De groep werd voor drie miljard pond (zo’n 3,4 miljard euro) aan leningen toegezegd, een deal waarbij toezichthouders achteraf hun vraagtekens zetten. In augustus 2012 startte het fraudebureau een onderzoek.

Onder meer oud-bestuursvoorzitter John Varley wordt in staat van beschuldiging gesteld, evenals Roger Jenkins - die toen als hoofd van de investeringsbank werkte. Verder zijn de voormalige topbankiers Thomas Kalaris (vermogensbeheer) en Richard Boath (hoofd financiële instituties) aangeklaagd. De zaak komt op 3 juli voor de rechter.