Zeilen

Nieuw-Zeeland loopt uit in America’s Cup

Emirates Team New Zealand
Emirates Team New Zealand Foto John Mabanglo/EPA

De zeilploeg van Emirates Team New Zealand heeft in de 35ste editie van de America’s Cup de voorsprong op Oracle Team USA vergroot tot 3-0. De Nieuw-Zeelandse uitdagers van titelverdediger Oracle Team USA wonnen voor de kust van Bermuda met groot machtsvertoon de eerste vier races van het prestigieuze evenement.

Nieuw-Zeeland begon aan de America’s Cup met een achterstand van 1-0 omdat Team Oracle USA de voorronden had gewonnen. Vooralsnog blijkt het zeskoppige team van de jonge stuurman Peter Burling (26) te sterk voor de Amerikanen, die de laatste twee edities van de 166 jaar oude America’s Cup wonnen.

Nieuw-Zeeland zint in Bermuda op revanche op de Amerikaanse zeilploeg. Vier jaar geleden verspeelden de Kiwi’s in de baai van San Francisco een voorsprong van 8-1. De Amerikanen, met de Nederlander Simeon Tienpont aan boord, wonnen destijds met 9-8 na een van de meest spectaculaire inhaalraces in de geschiedenis van de sport. (NRC)