WarmTropische toestand

Foto Rien Zilvold

Op het strandje van het Rotterdamse dorp Heijplaat zoeken badgasten verkoeling voor de zomerse temperaturen, afgelopen zondag. Het zuiden van het land maakt deze week kans op een hittegolf. Deze maandag wordt het volgens weerbureau Weerplaza op veel plaatsen in het binnenland 30 graden. Als het kwik maandag ook in De Bilt die waarde haalt, is dat officieel de tweede tropische dag dit jaar. De eerste werd gemeten op 27 mei.

Ook dinsdag, donderdag en vrijdag is de kans groot dat deze temperaturen worden gehaald. Donderdag zou dan sprake kunnen zijn van een regionale hittegolf: dat wil zeggen dat het vijf dagen achter elkaar 25 graden of meer is en dat op drie dagen binnen deze serie de temperatuur hoger ligt dan (of gelijk is aan) 30 graden. Daarna wordt een overgang verwacht naar meer gematigde temperaturen. In het noorden wordt het na maandag al iets koeler door wind uit het noorden.