De Thuiskok: Streeksterren

Bijna een jaar geleden werd het Brabantse worstenbroodje opgenomen in de Nederlandse Unesco-lijst van immaterieel erfgoed. Ik weet nog dat ik hierover discussieerde met collega’s: moeten dan ook niet bijvoorbeeld de kroket, de Zeeuwse bolus en de Limburgse vlaai op de lijst? Ik denk nog altijd dat dit het resultaat is van een goed staaltje Brabants lobbyen. Mijn collega’s en ik waren het wel eens dat aandacht voor Nederlandse culinaire streekproducten goed is. Nico Dingemans denkt er ook zo over. Hij is ondernemer en uitgever en houdt zich bezig met de Nederlandse gastronomie. In From Farm to Fork, dat hij heeft samengesteld, reist Dingemans de twaalf provincies af op zoek naar provinciale streekproducten en de gerechten die sterrenchefs daarmee maken. Nu bevat tegenwoordig elk kookboek mooie foto’s, maar From Farm to Fork is een nieuwe overtreffende trap. Het formaat is al forser dan normaal, maar dat weerhield Dingemans niet om veel foto’s over twee hele pagina’s te plaatsen. Het resultaat is prachtig; het lijkt wel alsof je het eten kunt aanraken. Uiteraard kun je ook koken; elke chef per provincie krijgt de ruimte voor twee of drie recepten, variërend van snelle doordeweekse maaltijden tot sterrengerechten. Naarmate je verder bladert in het boek lijken de recepten steeds langer te worden. Handig, want een boek begin je toch vooraan en om dan meteen met haute cuisine te beginnen is niet verstandig. Alle foto’s en uitgestrekte vlakten witruimte ten spijt is dit boek echter inhoudelijk een rommelig geheel. Er ontbreekt een receptenlijst, waardoor je niet kunt terugbladeren. Ook de inhoudsopgave is vaag, want die laat niet zien van welke chef er wel en niet recepten instaan. Ik had me zeer verheugd op recepten van Jef Schuur, van het vaak bejubelde Bij Jef (één Michelinster) op Texel, maar van hem bevat het boek enkel een foto van een gerecht. Aan de andere kant krijgt Joris Bijdendijk van RIJKS® (ook één ster) in Amsterdam de ruimte voor drie recepten, los van het hoofdstuk Noord-Holland. Geen crime natuurlijk, want Bijdendijk kan fantastisch koken, maar het waarom is volstrekt onduidelijk. U kunt in dit boek beter bladeren dan er uit koken, en dan wordt u vanzelf enthousiast over de Nederlandse keuken. En om te laten zien dat niet alleen worstenbroodjes maar ook recepten van sterrenchefs simpel kunnen zijn, maken we deze week wat eenvoudige gerechten.