Saoedische marine onderschept boot met wapens

De boot was onderweg naar een olieplatform voor de kust van Saoedi-Arabië. Het is niet bekend uit welk land de boot afkomstig was.

(Niet gerelateerd met de berichtgeving) Een olieverwerkingscomplex van de Saoedische oliemaatschappij Aramco in het oosten van Saoedi-Arabië.
(Niet gerelateerd met de berichtgeving) Een olieverwerkingscomplex van de Saoedische oliemaatschappij Aramco in het oosten van Saoedi-Arabië. Foto Reuters

De Saoedische marine heeft afgelopen vrijdag een boot onderschept met wapens die onderweg was naar een olieplatform voor de kust. Dat meldt het staatspersbureau Saudi Press Agency op maandag op basis van een overheidsfunctionaris.

In totaal voerden drie boten “met rode en witte vlagen” op volle snelheid naar een olieplatform in het olieveld Marjan in Saoedische wateren. Dit veld ligt vlakbij het Iraanse olieveld Foorozan.

Twee boten ontsnapt

Reden voor de marine om waarschuwingsschoten af te vuren. Twee van de boten konden ontsnappen, de derde boot werd onderschept waarna de marine wapens aantrof voor “ondermijnende doelen”, aldus het persagentschap uit Saoedi-Arabië. Het is niet bekend uit welk land de boot en de bemanningsleden afkomstig zijn.

Locatie van het olieplatform in het olieveld Marjan

Afgelopen vrijdag vond er ook een ander incident plaats voor de kust van Saoedi-Arabië. Grenswachten openden het vuur op een vissersboot uit Iran omdat het zich in Saoedische wateren zou bevinden. De visser werd gedood. Volgens het Iraanse nieuwsagentschap Tasnim was deze boot door hoge golven op drift geraakt. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat ze “een serieus onderzoek uitvoeren naar dit tragische incident”.

Saoedi-Arabië en Iran grote rivalen in de regio

Saoedi-Arabië en Iran zijn belangrijke politieke en religieuze rivalen in de regio en streven beide naar een grote machtspositie in het Midden-Oosten. In Syrië en in Jemen voeren ze proxy-oorlogen. Het sunnitische Saoedi-Arabië steunt verscheidende islamistische bewegingen in de strijd tegen het regime van Assad, de bondgenoot van Iran. In Jemen is het Saoedische leger zelf actief. Het bombardeert al meer dan een jaar doelen van de Houthi-beweging. Deze shi’itische groepering krijgt ook steun van Iran.

In de afgelopen weken is het zeer onrustig in de Golfregio. Saoedi-Arabië en drie andere Arabische landen hebben de diplomatieke en economische banden met buurland Qatar stopgezet omdat het terroristische groeperingen zou steunen.

Lees ook de column van Midden-Oostenexpert Carolien Roelants: Kleine atlas van de Midden-Oosterse verdeeldheid

De exacte reden voor dit isolement is nog steeds onduidelijk. Wat in ieder geval een rol speelt is dat Saoedi-Arabië vindt dat Qatar te warme banden onderhoudt met Iran, de aartsvijand van Riad.