Leger Irak zet slotoffensief in tegen IS in Mosul

Strijd in Irak Het Iraakse leger heeft een slotoffensief ingezet tegen de laatste verzetshaarden van IS in Mosul. Maar dat kan nog weken duren.

Iraakse militair in Mosul.
Iraakse militair in Mosul. Foto AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Het Iraakse leger heeft zondag in de noordelijke stad Mosul een offensief ingezet waarmee het de laatste strijders van Islamitische Staat in de oude stad op de knieën hoopt te dwingen. Er werd zondag al fel gevochten, waarbij de Iraakse militairen zich van straat tot straat een weg baanden. IS-strijders boden echter felle weerstand. Grote rookpluimen waren vanuit de verte boven dat deel van de stad te zien.

Iraakse woordvoerders schatten dat zich nog hooguit enkele honderden IS-strijders hebben verschanst in de moeilijk toegankelijke oude binnenstad met zijn talloze nauwe steegjes op de westoever van de Tigris. Desondanks zal de strijd naar verwachting nog weken duren.

Het voornaamste probleem voor de Iraakse generaals is dat er zich nog zo’n 100.000 tot 150.000 burgers bevinden in de wijken waar nu gevochten wordt. Daardoor moeten ze omzichtig te werk gaan, te meer omdat ze de afgelopen maanden al veel kritiek kregen te verduren wegens de hoge aantallen burgerdoden die bij de al acht maanden durende herovering van de stad op IS werden gemaakt.

Lees ook: Iraaks leger: bevrijding Mosul is nabij

Hulporganisaties maken zich niettemin ernstige zorgen over het lot van de burgers, die bovendien al wekenlang nauwelijks meer te eten en te drinken hebben. Ze vrezen dat de slotfase van de herovering van de stad in een bloedbad kan eindigen.

Met speciale belangstelling zal ook het lot van de Al-Nouri-moskee met zijn scheefstaande minaret worden gevolgd. Het was in deze uit de elfde eeuw daterende moskee dat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014, kort na de inname van de stad door IS, het zogenoemde kalifaat uitriep. Daardoor is de moskee uitgegroeid tot een symbool van de (on)macht van IS.

Bekijk ook onze fotoserie: Al half miljoen burgers zijn Mosul ontvlucht

Ook IS krijgt van veel kanten kritiek. Vorige week nog onthulden de Verenigde Naties dat er geloofwaardige berichten waren dat IS in een tijdsbestek van twee weken 231 burgers had gedood die probeerden te vluchten. Volgens de VN leek het hierbij te gaan om oorlogsmisdaden.

Het offensief om Mosul, het laatste grote bolwerk van IS in Irak, in te nemen heeft al veel langer geduurd dan de Iraakse regering had voorspeld. Dit ondanks omvangrijke steun van Iran, de Verenigde Staten en andere bondgenoten. In januari van dit jaar moest IS al het oostelijke deel van de stad opgeven.

Hoe ontstond Islamitische Staat? En waarom gaat het kalifaat nu ten onder? In deze video leggen we het je uit.