Jury niet unaniem, zaak Cosby nietig verklaard

De rechtszaak tegen Bill Cosby (79) is zaterdag zonder uitspraak geëindigd. De juryleden konden het niet eens worden over de vraag of de komiek schuldig is aan het aanranden van de Canadese Andrea Constand (44). Aanklagers hebben al laten weten de zaak over te willen doen.

Cosby, onder meer bekend uit de hitserie The Cosby Show, wordt ervan beschuldigd in 2004 Constand te hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Tientallen andere vrouwen zijn naar buiten getreden met vergelijkbare beschuldigingen, maar veel van die zaken zijn verjaard.

De advocate van meerdere vrouwen die Cosby misbruik verwijten, waarschuwde de komiek niet te vroeg te juichen. „Als de rechtbank de volgende keer toestaat dat meer beschuldigers getuigen, kan dat een verschil maken.”

De aanklagers wilden aanvankelijk dertien vrouwen laten getuigen die Cosby van misbruik beschuldigen. De rechtbank liet maar één van die getuigen toe, omdat de rechter vreesde dat de jury anders op onredelijke wijze beïnvloed zou worden.

Cosby wacht nog meer rechtszaken. Meerdere vermeende slachtoffers hebben civiele zaken tegen hem aangespannen. Zo beschuldigingen twee vrouwen hem van smaad; de komiek zou hun reputaties hebben besmeurd door hun beschuldigingen te ontkennen. (ANP, Reuters)