Juncker ijvert voor een Europese ‘staatsbegrafenis’ voor Helmut Kohl

Omdat Helmut Kohl zo veel voor Europa heeft betekend, moet een Europese uitvaartplechtigheid voor hem worden georganiseerd in Straatsburg. Daarvoor zet Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zich in. Het zou ook de wens zijn van Kohl zelf, meldt Bild deze maandag. Kohl wilde volgens de krant geen Duitse staatsbegrafenis.

Niet eerder in de geschiedenis is een politicus na zijn of haar overlijden geëerd met een Europese uitvaart of afscheidsceremonie. Na het overlijden van de voormalige Duitse bondskanselier, afgelopen vrijdag, begonnen de plannen voor zijn officiële begrafenis dit weekeinde vorm te krijgen. Er staat nog niets vast: bij de besluitvorming zijn de deelstaat Rijnland-Palts, het bureau van de Duitse president en natuurlijk ook de nabestaanden betrokken, die het laatste woord hebben. Als het tot een plechtigheid in Straatsburg komt, is het idee dat het lichaam van Kohl daarna per schip over de Rijn wordt overgebracht naar de Palts, zijn geboortestreek waar hij ook woonde en is overleden. Daar zou in de Dom van Speyer een openbare mis worden opgedragen, waarna familie en vrienden in een kapel afscheid van hem kunnen nemen.

Juncker opperde dit plan, waarvoor hij zegt zich persoonlijk te zullen inzetten, zondag in een artikel Bild am Sonntag. „Helmut Kohl was een Duitse Europeaan en een Europese Duitser. Hij heeft zijn stempel gedrukt op het lot en de geschiedenis van dit continent, doordat hij de mensen in het oosten en het westen heeft samengebracht.” Juncker schrijft ook dat Kohl voor hem persoonlijk „een zeer goede vriend en mentor was”, die hem goedmoedig „junior” noemde.

In de Duitse politiek gaan stemmen op om Kohl te eren met een naar hem vernoemde stichting. Ook wordt gesproken over het noemen van straten en pleinen naar de man die bondskanselier die de drijvende kracht was achter de Duitse eenwording in 1990.

Het Duitse voetbalelftal speelt deze maandag met een rouwband tegen Australië.