‘Ik ga alle moslims doden’, riep de aanvaller in Londen

Finsbury Park moskee Londen lijkt alweer doelwit te zijn van terreur: een man reed zondagavond laat in op moslims die net de moskee verlieten. Eén man overleed.

Op de plek van de vermoedelijke aanslag met een bestelbus op Londense moskeegangers, zette de politie een tent op om onderzoek te kunnen verrichten.
Op de plek van de vermoedelijke aanslag met een bestelbus op Londense moskeegangers, zette de politie een tent op om onderzoek te kunnen verrichten. Foto Daniel LEAL-OLIVAS/AFP

De recente reeks terreurdaden in Groot-Brittannië lijkt in de nacht van zondag op maandag een vervolg te hebben gekregen met een kennelijke gerichte aanval op een groep moskeegangers in het noorden van Londen.

Een 48-jarige bestuurder van een bestelwagen reed even na middernacht op hen in bij de Finsbury Moskee. Tien voetgangers raakten gewond. Een man overleed, maar het is onzeker of zijn dood gevolg was van de aanslag. Ooggetuigen zeiden dat hij op straat al werd behandeld door eerste-hulpverleners, waarschijnlijk na een hartaanval, nadat de bestuurder van de bestelwagen op hem was ingereden.

Volgens ooggetuigen riep de bestuurder na zijn daad: „Ik wil alle moslims doden.” Omstanders overmeesterden hem en hielden hem vast tot de komst van de politie. Op videobeelden is te horen hoe iemand in de menigte riep om hem geen kwaad te doen: „Laat niemand hem iets aandoen. Niemand! Niemand!”

Nadere bijzonderheden over de achtergrond van de dader of zijn motieven zijn nog niet bekendgemaakt. Er is alleen gezegd dat hij kennelijk ongedeerd in een ziekenhuis is opgenomen, waar zijn geestesgesteldheid zou worden onderzocht.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen sprak over een „afschuwwekkende terreuraanval” en zei dat extra politie wordt ingezet. Premier Theresa May was terughoudender door te spreken over „een potentiële terreurdaad”. Ze zou haar kabinet deze maandag in spoedberaad bijeenroepen.

Volgens de algemeen secretaris van de Britse Moslimraad, Harun Khan, was er sprake van een „haatmisdrijf”. „Uit de verklaringen van ooggetuigen komt naar voren dat de dader handelde uit islamofobie”, zei Khan. De meeste mensen op de plek van de aanslag kwamen net uit de moskee waar ze na het breken van het vasten een dienst hadden bijgewoond. De voorzitter van het bestuur van de Finsbury Park moskee zei dat de gelovigen „in schok zijn” na de „laffe aanval”. Hij verweet de media dat ze de aanval aanvankelijk niet beschreven als een terreurdaad.

Het VK is de afgelopen maanden al drie keer opgeschrikt door terreuraanvallen, alle drie met daders uit moslim-extremistische hoek. Op 22 maart werden in Londen vier voetgangers en een politieman gedood toen een man met zijn auto op hen inreed op Westminster Bridge. Op 22 mei vielen 22 doden bij een bomaanslag tijdens een optreden van zangeres Ariana Grande in Manchester. En begin deze maand reden, ook in Londen, drie mannen in op voetgangers op London Bridge. In een naburig uitgaansgebied attaqueerden ze vervolgens met messen voorbijgangers. Bij deze aanval vielen acht doden.

De Finsbury Park-moskee kreeg een slechte naam na de aanslagen in de VS van 11 september 2001. Ze werd geassocieerd met het prediken van extremistische ideologieën. Na een reorganisatie en bestuurswisseling is haar reputatie al jaren onomstreden .