Honderden geëvacueerd door bosbranden Kroatië

Meerdere hotels langs de Adriatische kust zijn ontruimd. Vooralsnog is niemand gewond geraakt.

Een brandweerman bestrijdt vuur in het dorpje Ponikve in de zomer van 2015. Dat jaar waren er ook meerdere grote bosbranden in de regio.
Een brandweerman bestrijdt vuur in het dorpje Ponikve in de zomer van 2015. Dat jaar waren er ook meerdere grote bosbranden in de regio. Foto Darko Mihalic/EPA

Honderden toeristen en bewoners langs de Kroatische kust zijn op maandag geëvacueerd vanwege grote bosbranden. Die ontstonden afgelopen weekend al, en werden door stevige wind verder aangewakkerd. Volgens lokale autoriteiten gaat het onder meer om achthonderd toeristen, meldt AP.

De brand begon in het nationale park Biokovo. Toeristen in de vakantiebestemmingen Makarska en Tucepi liepen risico. Drie hotels zijn ontruimd. 300 brandweermannen en 150 militairen zijn de brand aan het bestrijden op het moment.

Ook zijn er drie blusvliegtuigen ingezet. Vooralsnog is er niemand gewond geraakt. Kroatië kampt vaker met grote bosbranden, vaak als gevolg van menselijk handelen.

Het afgelopen jaar heeft Kroatië het aantal Nederlandse toeristen zien toenemen. Het land profiteert onder andere van de onrust in Turkije en Griekenland, waardoor mensen vaker voor vakantie uitwijken naar de Adriatische kust.

Lees ook: Op de vlucht achterhaald door de vlammen

Afgelopen weekend braken er ook grote bosbranden uit in Portugal. Meer dan zestig mensen kwamen daarbij om het leven. Volgens autoriteiten waren het de meest dodelijke bosbranden in het land in de moderne geschiedenis.

    • Christiaan Paauwe