Foto van de dag

Erik De Castro / Reuters

‘We kwamen aan bij de frontlinie met een Iraakse legereenheid en gingen het dak op om foto’s te maken van de Grand Al-Nuri moskee en zijn herkenbare minaret, in gebied dat in de handen is van de Islamitische Staat in West-Mosul. Op dat moment zagen we burgers die voor de Islamitische Staat vluchtten, klauterend door een gat in een schoolmuur aan de overkant van de straat. De dag was enorm warm, met temperaturen van 40 graden en zonder wind. Deze mensen die vanuit West-Mosul kwamen naar de relatieve veiligheid van door de regering bezet gebied, waren uitgeput vanwege de hitte.

Hamuda (mijn tv-collega), Tim (onze beveiligingsadviseur), en ikzelf staken de brede straat over, bezaaid met granaat inslagen, naar het gat in de muur, waar vluchtende mensen doorheen stroomden. Terwijl granaten om ons heen ontploften, droeg een Iraakse soldaat een kleine bewusteloze jongen, van waarschijnlijk niet meer dan zeven jaar, door het gat, zijn hoofd naar achteren hellend, zijn mager uitziende lichaam onnatuurlijk heet. Tim (onze beveiligingsadviseur), nam hem aan en droeg hem, vrezende dat de jongen aan een gevaarlijke hitte beroerte leed, over de vernielde grond om schaduw te vinden. De jongen kwam bij en begon te huilen, soldaten goten water op zijn hoofd, borst en voeten om hem af te koelen. Hij dronk met kleine teugen het water op dat ze hem te drinken gaven, terwijl ze een ​​blauwkleurig tapijt vonden voor hem om op te liggen.

Kort daarna kwam zijn moeder ook door het gat tevoorschijn. Ik bleef foto’s maken van vluchtende burgers, velen van hen bang om door de Islamitische Staat te worden neergeschoten zoals anderen voor hen. Ongeveer 100 mensen kwamen door het gat terwijl wij er waren. We weten niet wat er verder met het kind gebeurd is.’

    • Arjan de Jongh