Chemours loost GenX zonder vergunning

Dat schrijft minister Schultz in een Kamerbrief. Volgens de minister moet er “hard worden opgetreden”.

Foto: Remko de Waal/ANP

Chemiebedrijf Chemours heeft dit jaar de stof GenX geloosd terwijl het bedrijf hier geen vergunning voor had. Dat schrijft demissionair minister Melanie Schultz (Infrastructuur, VVD) maandag aan de Kamer op basis van een onderzoek van Rijkswaterstaat. Het bedrijf loosde de stof zonder gebruik te maken van een rioolwaterzuiveringsinstallatie en is daarmee “in overtreding van de watervergunning”.

De minister schrijft dat tegen lozen zonder vergunning “hard moet worden opgetreden”. Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met een handhavingstraject. Ook adviseert Rijkswaterstaat om de lozing verder te beperken “ter voorkoming van verdere toename” van de stof in het oppervlaktewater. Ook zal Rijkswaterstaat de waterkwaliteit blijven meten.

Lees ook: Zorgen over lozingen GenX bij Chemours Dordrecht

Het chemiebedrijf kwam in opspraak nadat bij omwonende een hoge concentratie van de kankerverwekkende stof PFOA (C8) was aangetroffen. Het chemiebedrijf maakte jarenlang gebruik van deze stof. Als vervanging startte het bedrijf met het gebruik van GenX maar inmiddels maken omwonenden zich ook over deze stof zorgen. Volgens het RIVM is er weinig bekend over de gezondheidseffecten van de stof. De provincie besloot om de toegestane uitstoot te verlagen.

Lees ook: ‘We durven geen kraanwater te drinken’