Man rijdt met bestelbus in op moskeegangers Londen

Er viel een dode, maar het is nog onzeker of dat een gevolg was van de aanval. Volgens de politie heeft het incident “alle kenmerken van een terroristische aanslag”.

De bestelbus die werd gebruikt bij de aanval.
De bestelbus die werd gebruikt bij de aanval. Foto Neil Hall/Reuters

Een bestelbus is maandagmorgen ingereden op een groep moskeegangers in de Noord-Londense wijk Finsbury Park. Volgens ooggetuigen gaat het om een gerichte aanval op moslims die net de moskee hadden verlaten. Tien mensen raakten gewond. De politie meldt dat er zeer waarschijnlijk sprake is van terrorisme.

Eén man overleed ter plaatse. Of hij is omgekomen als gevolg van de aanval met de bestelbus, is vooralsnog echter onzeker. Dat meldt een chef van de antiterreurafdeling van de politie:

“Op het moment van de aanval ontving op de plaats delict al een man eerste hulp. Die man is helaas overleden. Of er een verband bestaat tussen zijn dood en de aanval, moet ons onderzoek uitwijzen. Het is nu nog te vroeg om te stellen dat hij is overleden door de aanval.”

Acht gewonden zijn door de aanval in het ziekenhuis beland. Twee mensen met lichtere verwondingen zijn op straat behandeld.

48-jarige dader

Omstanders hebben de dader overmeesterd en later aan de snel gearriveerde politie overgedragen. Het gaat volgens de politie om een 48-jarige man die uit voorzorg naar het ziekenhuis is overgebracht en een onderzoek naar zijn geestelijke gezondheid zal ondergaan.

De aanval met het bestelbusje vond plaats rond 00.20 uur lokale tijd. De wegen rond de moskee zijn afgesloten:

The Daily Mail meldt dat het om een gehuurd busje van een in Wales gevestigd bedrijf gaat. De dader schreeuwde volgens de krant “Ik ga alle moslims vermoorden” voordat hij werd gevloerd.

Volgens de politie heeft de aanval “alle kenmerken van een terroristische aanslag”. Het onderzoek wordt geleid door de Counter Terrorism Command. Volgens voorzitter Mohammed Kozbar van de Finsbury Park-moskee kan er geen twijfel over bestaan dat het om terrorisme gaat, zegt hij tegen The Sun:

“Wie dit ook gedaan heeft, hij deed het om mensen te verwonden en het is een terroristische aanval. We noemen het zo net als we deden in Manchester, Westminster en London Bridge.”

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan gaat ervan uit dat er sprake was van een terreurdaad. Khan noemt het incident in een verklaring op Twitter een “verschrikkelijke terroristische aanslag”.

Behandeling gewonden

Ooggetuige Cynthia Vanzella vertelt tegen Sky News dat ze twee mensen op straat zag liggen die niet meer bewogen en hartmassage kregen. Andere mensen zaten volgens haar met hun hoofd in de handen op de grond. De politie was “heel snel” ter plaatse, vertelt ze.

De Londense ambulancedienst is massaal aanwezig met verschillende teams van specialisten en paramedici. Prioriteit ligt bij het vaststellen van alle verwondingen en het behandelen van de mensen die er het ergst aan toe zijn.

Finsbury Park ligt in het noorden van Londen. De aanval was niet ver weg van het Emirates Stadium waar Arsenal speelt:

Reacties May en Corbyn

De Britse premier Theresa May spreekt van ,,een tragisch incident.”Haar gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun geliefden en de hulpdiensten die ter plaatse zijn. Ze zegt dat het incident behandeld wordt als ,,een potentiële terroristische aanval”. Later op de ochtend is er crisisberaad.

Labour-leider Jeremy Corbyn zegt “ernstig geschokt” te zijn door het incident in Finsbury Park. Hij laat in een tweet weten in contact te staan met de moskeeën en de bij het incident betrokken autoriteiten:

Begin deze maand vielen bij een aanslag door moslim-extremisten acht doden. Zij reden met een busje op mensen in bij London Bridge en vielen daarna willekeurig mensen aan met messen. En in maart reed een terrorist in op voetgangers op de Westminster Bridge en stak vervolgens een agent neer bij het Palace of Westminster.