Brooks Koepka winnaar van US Open

Golf

De jonge Amerikaan (27) wint op de baan van Erin Hills verrassend de eerst major uit zijn loopbaan

De Amerikaanse golfer Brooks Koepka heeft zondag de 117de editie van de US Open op zijn naam geschreven. De 27-jarige Koepka pakte met een slotronde van 67 slagen de eerste ‘major’ uit zijn carrière.

De golfer uit West Palm Beach in Florida eindigde op een totaal van 272. Daarmee bleef hij zestien slagen onder par en evenaarde hij het record van de Noord-Ier Rory McIlroy uit 2011. Koepka verdiende met zijn eindzege 2,16 miljoen dollar, omgerekend bijna 2 miljoen euro.

De Amerikaan volgt zijn landgenoot Dustin Johnson op als winnaar van de US Open. Johnson, de nummer één op de wereldranglijst, haalde dit jaar de ‘cut’ niet eens, net als McIlroy en de Australiër Jason Day. Het was voor het eerst in ruim dertig jaar dat de mondiale top-drie het weekend niet haalde op de US Open.

Na het wegvallen van al die toppers lag de weg open voor weer een nieuwe majorwinnaar. De voorgaande zes majors kregen met Day, Danny Willett, Johnson, Henrik Stenson, Jimmy Walker en Sergio Garcia ook allemaal een nieuwe major-winnaar.

Koepka haalde de top op een onorthoxe manier. Hij begon zijn profloopbaan op het tweede niveau in Europa, de European Challenge Tour. Tijdens zijn reizen sleep hij regelmatig in bed & breakfasts, deelde kamers met tegenstanders en sliep zelfs in zijn auto om zijn reizen te kunnen bekostigen. „Het was echt geweldig om op de Challenge Tour te spelen, om de wereld rond te reizen op de 22ste”, zei hij zondagavond tegen het persbureau Reuters. „Dat heeft mij een beetje geholpen volwassen te worden en uit te vinden wat er nodig is om een goede golfer te worden. Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven.”

Na zeges in Spanje, Italië en Schotland kreeg hij toegang tot de Europese Tour, waar hij in 2014 zijn eerste zege haalde, in Turkije. Dat jaar eindigde hij ook als vierde op de US Open.

Koepka ging de slotdag op Erin Hills, in de staat Wisconsin, in als nummer twee van het klassement. Samen met zijn landgenoot Justin Thomas en de Engelsman Tommy Fleetwood had hij één slag achterstand op een andere Amerikaan, Brian Harman. Van dat groepje hield Koepka zijn zenuwen het beste in bedwang. Hij begon met drie birdies op de eerste negen holes, waarna hij op de tiende hole zijn enige bogey moest incasseren. De nummer tien van de wereld scoorde daarna nog drie birdies en kon even later zijn eerste majorzege vieren.

„Het is nog moeilijk te bevatten”, zei Koepka, die Harman en de Japanner Hideki Matsuyama vier slagen voor bleef. „Het zal waarschijnlijk wel een paar dagen duren voordat ik besef dat ik een majorwinnaar ben. Geweldig om dit juist op Vaderdag te doen. Eerlijk gezegd was ik vergeten een kaartje te kopen voor mijn vader, maar dit zal vast veel goed maken.”

Thomas, die zaterdag historie had geschreven met een ronde van negen onder par (63), viel in de slotronde weg uit de top van het klassement. De Amerikaan had liefst 75 slagen nodig voor zijn laatste omloop en werd met een totaal van 280 gedeeld negende.

    • Pieter de Vries