Auto rijdt in op politiebus op Champs-Élysées

De bestuurder overleed, verder raakte niemand gewond. De man stond op de radar van veiligheidsdiensten.

De auto van de man die op een politiebus inreed wordt gecontroleerd op explosief materiaal.
De auto van de man die op een politiebus inreed wordt gecontroleerd op explosief materiaal. Foto Thomas Samson/AFP

Op de Champs-Élysées in Parijs is maandagmiddag een auto in brand gevlogen, nadat deze op een politiebusje was ingereden. De bestuurder is overleden, verder raakte niemand gewond. Volgens de politie zijn er gasflessen, pistolen en kalashnikovs gevonden, maar is de situatie onder controle.

Het gaat om een 31-jarige inwoner van de Parijse voorstad Argenteuil die bij veiligheidsdiensten op de radar stond. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de man opzettelijk handelde. Op het lichaam van de man werd een wapen aangetroffen. Hij zou enige tijd buiten bewustzijn op de grond hebben gelegen, melden ooggetuigen volgens AP.

Twitter avatar prefpolice Préfecture de police 🔴 #ChampsElysées Intervention en cours des services de police. Évitez le secteur
Twitter avatar prefpolice Préfecture de police 🔴 #ChampsÉlysées Situation maîtrisée, pas de blessé parmi les forces de l’ordre et le public

De Parijse politie heeft de omgeving en enkele metrostations afgezet en roept mensen op niet op het gebied af te komen. De antiterreureenheid doet momenteel onderzoek naar het incident.

Aanslag april

De Parijse politie is extra waakzaam na meerdere terreuraanslagen de afgelopen jaren. De Champs-Élysées was afgelopen april nog doelwit van een aanslag, toen een man bij een rood stoplicht uit zijn auto stapte en het vuur opende op politieagenten. Eén agent kwam hierbij om het leven en twee agenten raakten gewond. De dader werd door veiligheidsdiensten doodgeschoten. De aanslag werd door Islamitische Staat opgeëist.

Begin deze maand werd bij de Notre Dame in Parijs een IS-sympathisant neergeschoten die een politieagent aanviel met een hamer. De man zou “Dit is voor Syrië” hebben geroepen. De politieagent liep slechts lichte verwondingen op.