Zeker 61 doden door bosbranden in Portugal

Volgens Reuters is het een van de dodelijkste Portugese bosbranden uit de moderne geschiedenis.

Foto Patricia de Melo/AFP

Bij een bosbrand in het binnenland van Portugal zijn zaterdagnacht zeker 61 mensen om het leven gekomen. Hoewel de kans groot is dat het aantal doden verder oploopt, is het volgens persbureau Reuters daarmee nu al een van de dodelijkste bosbranden in Portugal uit de moderne geschiedenis.

Eerder werd melding gemaakt van 62 doden. De Portugese premier Antonio Costa liet zondag echter weten dat de autoriteiten één dodelijk slachtoffer dubbel hebben geteld. Hij sprak in een reactie op de bosbrand van een “tragedie van een enorme omvang”, citeert AFP:

“Dit is voor Portugal waarschijnlijk het grootste drama veroorzaakt door bosbranden van de afgelopen jaren.”

Zeker twintig slachtoffers stierven in hun auto, toen ze ergens op een weg tussen Figueiró dos Vinhos en Castanheira de Pera verrast werden tijdens de vlammen. Een handvol anderen, inwoners van het dorpje Figueiró, kwam om het leven nadat ze rook hadden ingeademd. Bijna zestig mensen raakten gewond.

‘Brand verspreidde zich snel’

In een poging de brand te beteugelen zijn bijna tweehonderd blusvoertuigen en meer dan zeshonderd brandweerlieden ingezet. Zeker zes van hen raakten tijdens het blussen gewond, zo meldde onderminister Gomes aan de Portugese radio. Ook veertien burgers liepen verwondingen op door het vuur. Een groot deel van hen verkeert in kritieke toestand.

Een lokale journalist filmde hoe inwoners van Figueiró de brand probeerden te bestrijden:

De branden rond Figueiró ontstonden zaterdagmiddag - zoals het nu lijkt door blikseminslag - en verspreidden zich “met razende snelheid”, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. In verschillende dorpen in de regio Leiria, ongeveer 150 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Lissabon, zijn mensen geëvacueerd. De omvang van de totale schade is volgens de brandweer nog moeilijk in te schatten.

Vorig jaar eveneens veel branden

Ook vorig jaar kreeg Portugal te maken met grote bosbranden, nadat de twee voorgaande jaren relatief rustig waren verlopen. Meer dan 100.000 hectare – een oppervlak vijf keer zo groot als Amsterdam – ging in vlammen op. Het aantal slachtoffers bleef echter vrij beperkt: drie mensen kwamen om op het eiland Madeira, in de Atlantische Oceaan.

De laatste brand die veel slachtoffers eiste vond plaats in 2003, toen het land eveneens werd getroffen door een hittegolf en het vuur in rap tempo werd verspreid door de harde Saharawinden. Zeker twintig mensen kwamen destijds om het leven.

Bekijk ook de fotoserie: Een vlammenzee in Portugal