Vermiste bemanningsleden USS Fitzgerald dood gevonden

Bij de botsing raakten zeven matrozen vermist. Zij zijn allemaal om het leven gekomen.

De USS Fitzgerald liep grote schade op bij de botsing.
De USS Fitzgerald liep grote schade op bij de botsing. Foto: AFP PHOTO / Kazuhiro Nogi

Alle zeven matrozen van het Amerikaanse marineschip de USS Fitzgerald die na de botsing van afgelopen zaterdag werden vermist, zijn bij het ongeluk om het leven gekomen. Dat heeft de Amerikaanse marine maandag bevestigd.

Zondag maakte een hoge marineofficier al bekend dat de lichamen van de vermiste zeelieden waren aangetroffen. Duikers waren erin geslaagd ondergelopen ruimten in de Fitzgerald te bereiken. Het aantal gesneuvelden werd niet bekend gemaakt zolang hun families nog niet op de hoogte waren gebracht.

Grote schade

De USS Fitzgerald kwam op open zee in aanvaring met een Filippijns vrachtschip, dat drie keer zo groot was. Hierbij ontstond volgens een commandant van de marine-eenheid waar het schip onder valt een grote scheur onder het wateroppervlak. Na de botsing maakte de USS Fitzgerald water, maar wist het schip zich drijvende te houden door de ondergelopen ruimten leeg te pompen.

Op het moment van de aanvaring waren er zo’n driehonderd opvarenden aan boord. Drie bemanningsleden raakten gewond. Het gaat vermoedelijk maanden duren voordat het schip weer de zee op kan.

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Vincent Sondermeijer