Tien arrestaties bij Pegida-demonstratie Enschede

Demonstranten waren ondanks een noodverordening naar Enschede afgereisd.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Koen van Weel/ANP

Bij een demonstratie van anti-islamiseringsbeweging Pegida in Enschede zijn zondag tien mensen gearresteerd. Ondanks de door locoburgemeester Eelco Eerenberg afgekondigde noodverordening waren demonstranten toch naar Enschede afgereisd.

Enkele personen werden aangehouden voor het overtreden van de noodverordening, anderen voor onder meer wapenbezit, discriminatie en belediging. Daarnaast heeft de politie ruim tachtig “potentiële demonstranten” het gebied rond Enschede uitgestuurd. Volgens de politie gaat het om “zowel extreem-rechtse als linkse sympathisanten”.

Twitter avatar POL_Enschede Politie Enschede Politie in Enschede heeft verschillende aanhoudingen verricht ivm overtreding noodverordening, waaronder de aanvrager van de demo. 1/2
Twitter avatar POL_Enschede Politie Enschede 2/2 Ook zijn mensen aangehouden voor andere strafbare feiten waaronder wapenbezit, discriminatie en belediging #demoverbod #Enschede
Lees ook: Van Pegida is alleen de harde kern nog over

Noodverordening

De noodverordening, die geldt van zaterdagavond tot maandagochtend, was afgekondigd vanwege aangekondigde protesten door koepelorganisatie Fortress Europe, waar ook Pegida onder valt. Enkele demonstranten weken uit naar Hengelo, waar geen verbod gold. Dat leidde niet tot problemen, zo zegt de politie.

Onder de gearresteerden is ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld, van wie de politie zeker was dat hij in Enschede aanwezig was om te protesteren. Ook wordt hij gehoord vanwege een opruiend filmpje dat hij vorig jaar publiceerde. Enkele Pegida-aanhangers verzamelden zich bij het cellencomplex in Borne, waar Wagensveld naartoe werd gebracht, om te protesteren tegen zijn arrestatie.