Zes Nederlanders in aangevallen vakantieoord Mali

Er zijn zeker twee mensen omgekomen. De zes Nederlanders in het resort zijn volgens minister Koenders veilig.

Archieffoto van Malinese troepen in Bamako.
Archieffoto van Malinese troepen in Bamako. Foto Habibou Kouyate/AFP

Bij een gijzeling op een resort nabij de Malinese hoofdstad Bamako zijn zondag zeker twee mensen om het leven gekomen. Het gaat om de eerste antiwesterse aanval in meer dan een jaar. Er zijn 36 gijzelaars gered door veiligheidstroepen. Het is niet bekend hoeveel mensen er in totaal zijn vast gehouden. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat er ook zes Nederlanders in het resort aanwezig waren op het moment van de aanval, maar dat ze veilig zijn. Hij zegt geschokt te zijn door de aanval.

Malinese veiligheidstroepen hebben tijdens een vergeldingsactie vijf militanten gedood. Dat meldt de Malinese minister van Veiligheid Salif Traore op maandag.

‘Jihadistische aanval’

De situatie was net na middernacht onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidstroepen zijn “sommige terroristen geneutraliseerd.” Een van de doden is een Frans-Gabonees burger. De tweede dode kwam volgens lokale media uit Angola. Ook zijn er twee mensen gewond geraakt, onder wie een politieman. Er wordt uitgegaan van drie of vier daders.

Doelwit was het bij westerse toeristen populaire vakantieoord Le Campement, ten oosten van Bamako. Volgens een woordvoerder van het Malinese ministerie van Veiligheid gaat het om een “jihadistische” aanval. De daders zouden ‘Allahu akbar’, ‘God is groot’ hebben geroepen, zo verklaarde een ooggetuige volgens AFP. Veiligheidstroepen hebben het gebied afgesloten.

In Mali werken ongeveer 290 Nederlandse militairen aan de VN-missie MINUSMA die erop gericht is de veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen. Zij verblijven in Gao, in het oosten van het land.

In 2013 begon Frankrijk met een militaire interventie in Mali met als doel het bestrijden van islamitisch extremisme. Door de Franse interventie werden Toeareg-rebellen uit Noord-Mali verdreven, maar sindsdien zijn onder meer VN-bases en Malinese legerbases regelmatig het doelwit van aanslagen, ook van aan Al-Qaeda gelieerde rebellen.