Zonnedak voor stroom in de buurt

Rotterdam heeft vanaf vandaag officieel een energiecoöperatie die zonnestroom opwekt: Blijstroom. Vanmiddag wordt het zonnedak op de sporthal op de Noorderhavenkade geopend, die voor de stroom van zo’n vijftig bewoners uit de wijk gaat zorgen. Het begon vijf jaar geleden met de ambitie van tien bewoners uit Rotterdam-Noord om in hun eigen energie te kunnen voorzien. Corine Erades (41) is vanaf het begin betrokken bij het project. „Ons doel is om Rotterdam energieneutraal te krijgen. Vijf jaar geleden was daar vanuit de overheid nog weinig interesse voor. In de tussentijd is gelukkig veel gebeurd, maar wij zijn destijds begonnen vanuit het motto: we gaan het zelf doen.”

Dat had behoorlijk wat voeten in de aarde, ondervonden de initiatiefnemers. „De ontwikkeling van zonnepanelensystemen is behoorlijk ver. Maar je moet een energieleveringsvergunning aanvragen en die krijg je niet zomaar, we hebben dat nu kunnen regelen via onze partner Qurrent.”

Blijstroom ontwikkelde een business-case waarbij de gebruikers zonnepanelen kopen en samen eigenaar zijn van het dak. „Dit model is toepasbaar voor het realiseren van zonnedaken door de hele stad. Van de deelgemeente kregen we een subsidie om het eerste dak organisatorisch mogelijk te maken.” Van CityLab heeft de club een ton gekregen om nog vijf daken te realiseren. De verkoop van het tweede dak is gestart, de panelen zijn alleen beschikbaar voor omliggende postcodes.

De organisatievorm van Blijstroom is volgens Erades vergelijkbaar met die van boerencoöperaties, die samen landbouwmachines aanschaffen. „Sommige dingen kun je beter met zijn allen kopen omdat het simpelweg efficiënter is. Het is een mooie bijvangst dat in de tussentijd op sociaal vlak ook veel gebeurt in de wijk. Je moet elkaar wel vertrouwen als je samen eigenaar bent van een zonnedak.”

Grote energieleveranciers als Eneco zijn volgens Erades niet in staat zijn om bewoners te mobiliseren „Als mensen zelf actief bezig zijn met verduurzaming van hun energievoorziening staat het onderwerp voor hen en hopelijk ook politiek, hoger op de agenda.”

    • Tara Lewis