Opinie

    • Caspar Naber

‘Verbond tussen Baudet en Leefbaar is een slimme zet’

Stelling

Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie bundelen hun krachten bij de raads- en Provinciale Statenverkiezingen.

De samenwerking moet ‘versnippering op rechts’ voorkomen, de Fortuyn-erfenis versterken en is zogezegd geen verbond tegen de PVV want Wilders mag aansluiten. Sommige deskundigen spreken van een ‘tactisch verbond’, andere van een ‘irrationeel verhaal’. De stelling luidt: ‘Verbond Baudet-Leefbaar is slimme zet’.

Ronald Sørensen, oud-PVV-senator en oprichter Leefbaar Rotterdam: „Ik vind het verbond een goede zet en zou het liefst zien dat de PVV aansluit zodat één groot rechts blok ontstaat. Dat hebben we in 2005 geprobeerd maar toen kwam Geert de afspraken niet na. Ik heb in 2015 opnieuw een lijmpoging ondernomen omdat we via de PVV een link naar Den Haag zouden krijgen. Nu krijgen we die via Baudet. Ik vind het onbegrijpelijk dat de PVV meedoet in Rotterdam. Leefbaar heeft sinds 2002 een vaste, grote aanhang. De PVV zou moeten opkomen in linkse bolwerken zoals Utrecht en Amsterdam.”

Rinus van Schendelen, hoogleraar Politicologie EUR: „Dit is een intelligente firewall van Leefbaar Rotterdam tegen concurrentie op rechts en een extra bescherming van haar rechterflank. Baudet spreekt een klein percentage kiezers meer aan dan de inmiddels versleten Wilders. Het risico is alleen dat Baudet de teugels wil overnemen, maar dat is een kwestie van managen. De uitnodiging aan de PVV om aan te sluiten, is al even intelligent. Eerdmans wil Wilders niet uitdagen omdat die het hem als tweede grootste partij na de VVD moeilijk kan maken.”

Chris Aalberts, auteur Achter de PVV: „Het verbond is een irrationeel verhaal. Baudet doet vrijblijvend een beetje mee aan de gemeenteraadsverkiezingen door zijn achterban op te roepen voor Leefbaar te stemmen en krijgt in 2019 zogenaamd iets terug. Leefbaar en lijsttrekker Eerdmans zijn alleen publicitair interessant voor hem. Samen bieden ze rechtse kiezers geen alternatief want waarin verschilt Leefbaar van de lokale PVV? Die laten aansluiten is organisatorisch onmogelijk omdat ze opkomt met een eigen lijst. Ik snap Wilders niet. Ga naar steden waar nog niet zo’n partij is. Wie op de Rotterdamse PVV stemt, krijgt geen Wilders maar een onbekende. Baudet-fans die op Leefbaar stemmen, krijgen Eerdmans. Wat schiet de Rotterdammer daar mee op? Het verbond is louter een poging van Baudet zich snel te verankeren.”

    • Caspar Naber