Trump draait Cuba-deal Obama gedeeltelijk terug

Bezoek Miami De Amerikaanse president kondigde in Florida nieuwe beperkingen aan voor Cuba. Een deel van de afspraken van Obama blijft wel staan.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag tijdens een bezoek aan de Cubaanse wijk Little Havana in Miami aangekondigd de versoepeling van de maatregelen tegen Cuba, die tot stand kwamen onder zijn voorganger Barack Obama, deels terug te draaien. „Het heeft de Cubaanse bevolking niet geholpen maar alleen het Castro-regime en het Cubaanse leger machtiger en rijker gemaakt. Met Gods hulp zal Cuba een vrij land worden”, aldus Trump in een bomvolle theaterzaal waar hij voor een enthousiast en voornamelijk ouder publiek van Cubaanse ballingen zijn speech hield.

Trump noemde de Cuba-deal van Obama ‘misleidend’, en wil nu belangrijke beperkingen invoeren op het gebied van Amerikaanse investeringen en toerisme op het eiland. Sinds de Cuba-overeenkomst van Obama is het makkelijker geworden voor Amerikanen om Cuba te bezoeken. Het aantal Amerikaanse toeristen is sinds 2015 met meer dan 70 procent gestegen. Trump wil nu terug naar de vroegere reisbeperkingen. Ook moet het onmogelijk worden voor Amerikaanse investeerders om zaken te doen met het GAESA, een handelstak van het Cubaanse leger, dat een groot deel van de bezittingen zoals hotelketens op het eiland in handen heeft.

Andere afspraken uit de Obama-deal blijven wel staan. Zo blijft de Amerikaanse ambassade die in 2015 werd heropend gehandhaafd, en blijft ook de onder Obama gerealiseerde lucht- en bootverbinding operationeel.

In Cuba zijn kleine ondernemers, die juist de laatste jaren meer vrijheid kregen voor het openen van kleine privé-ondernemingen zoals taxibedrijfjes of het verhuren van kamers, bang dat de verscherping van Trump vooral hen treft. In de wijk Vedado in Havana verhuurt hospita Emma Rosa Machado vier kamers in haar huis, voornamelijk aan Amerikaanse toeristen. „Er komen veel jonge Amerikanen, soms stelletjes, maar ik zit bijna altijd vol. Nu alles weer terug naar af gaat zijn wij de dupe, want deze mensen brengen geld in het laadje voor ons, de gewone Cubanen”, zegt ze somber per telefoon.

Het deels terugdraaien van de Cuba-deal komt niet onverwacht. Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in Florida de afspraken al ongedaan te maken. Florida kent een grote Cubaanse gemeenschap, die overwegend bestaat uit ballingen die voor het communistische regime zijn gevlucht.

Trump kondigde aan dat hij binnenkort met een nieuw en concreter voorstel richting de Cubaanse regering komt om de relatie Cuba en de Verenigde Staten te verbeteren.