Succesdocu ‘Schuldig’ krijgt ineens een wrang staartje

Het succes van de televisieserie Schuldig over de Amsterdamse Vogelbuurt kreeg deze week nog een staartje. Het Leefkringhuis, een stichting die klaar staat voor Amsterdammers, heeft na de serie zelf schulden, ontdekte dagblad Trouw. De stichting ontving jaarlijks 3 ton aan donaties, de gemeente vult deze aan met 7 ton subsidie. Maar dit jaar kregen ze 2 ton minder aan donaties. Een wrang staartje dus, want de serie liet zien hoe nodig deze hulpverleners zijn, en was juist bedoeld om de schuldenproblematiek in de wijk te verbeteren. Bij veel van de personages gebeurde dit ook: in een uitzending van Pauw rond Kerstmis barstte huisdierenwinkeleigenaar Dennis in huilen uit omdat zoveel mensen nu bij hem hondenbrokjes kochten.

Leefkringhuisoprichter Paul Scheerder geeft in een reactie in Trouw overigens niet de serie de schuld, maar vermoedt dat mensen onjuist denken dat het bij hen nu „allemaal wel loopt”.

    • Daan Borrel