Speech president

Trump wil toenadering tot Cuba deels terugdraaien

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag tijdens een bezoek aan de Cubaanse wijk Little Havana in Miami aangekondigd de versoepeling van de maatregelen tegen de Cuba deels terug te draaien. „Het heeft de Cubaanse bevolking niet geholpen maar alleen het Castro-regime en het Cubaanse leger machtiger en rijker gemaakt. Met Gods hulp zal Cuba een vrij land worden”, aldus Trump in een bomvolle theaterzaal waar hij voor een enthousiast en voornamelijk ouder publiek van Cubaanse ballingen zijn speech hield. De belangrijkste beperkingen wil Trump op gebied van Amerikaanse investeringen en toerisme op het eiland. Sinds de Cuba-overeenkomst van president Obama, eind 2014, is het makkelijker voor Amerikanen Cuba te bezoeken, er zijn rechtstreekse vluchten en een bootverbinding tussen Miami en Havana. Trump wil terug naar de reisbeperkingen. Amerikanen mogen dan alleen onder strenge voorwaarden het land bezoeken. Ook moet het onmogelijk worden voor Amerikaanse investeerders zaken te doen met het GAESA, een handelstak van het leger, dat een groot deel van de bezittingen zoals hotelketens in handen heeft. Andere afspraken uit de Obama-deal blijven: de ambassade die in het kader van Obama’s toenaderingspolitiek werd heropenden de lucht- en bootverbinding. (NRC)

    • Bastiaan Nagtegaal