Psychiater Chabot: wettelijke eisen euthanasie in praktijk uitgehold

De stijging van het aantal euthanasiegevallen bij patiënten met dementie en chronische psychiatrische problemen is verontrustend. Dat schrijft psychiater/psychotherapeut Boudewijn Chabot in Opinie & Debat van NRC.

Chabot, bekend om zijn strijd voor het recht op een zelfgekozen levenseinde, is bezorgd over de stijging van euthanasie bij mensen met dementie (12 in 2009, 141 in 2016) en bij mensen met chronische psychiatrische problemen (van 0 naar 60). „Juist bij dementie en chronische psychiatrie heeft de financiële uitkleding van de zorg de kwaliteit van leven aangetast. Je kan op je vingers natellen dat door dit alles het aantal euthanasiegevallen de pan uit kan rijzen.” Volgens Chabot zijn de wettelijke zorgvuldigheidseisen in de praktijk uitgehold. Zo moet sprake zijn van ‘ondraaglijk en uitzichtloos lijden’, maar onderzoekt de toetsingscommissie dit amper.

Het verontrust Chabot ook dat artsen van de Levenseindekliniek, die ‘opvallend vaak’ euthanasie bij mensen met dementie of chronische psychiatrische problemen uitvoeren, geen behandelrelatie met de patiënt hoeven aan te gaan. De toetsingscommissie had dat al geaccepteerd in het geval van ernstige lichamelijke ziekten en nu heeft zij dit ook van toepassing verklaard op niet te genezen hersenziekten.

Euthanasiegeest O&D 4-5