‘Mini-surge’

‘VS sturen 4.000 militaire trainers naar Afghanistan’

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil 4.000 extra militairen naar Afghanistan sturen. Dat heeft een anonieme functionaris van de regering-Trump gezegd tegen persbureau AP. Komende week maakt minister van Defensie Jim Mattis het besluit waarschijnlijk officieel bekend. Het Pentagon ontkende dat een beslissing is genomen.

Als het bericht klopt, zou het gaan om een ‘mini-surge’ van extra Amerikaanse militairen om Afghaanse troepen te trainen. Sinds de Afghanen in 2014 zelf verantwoordelijk werden voor hun veiligheid, rukken de Talibaan op. Momenteel is sprake van een ‘patstelling’, aldus John Nicholson, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Om die te doorbreken zijn 3.000 tot 5.000 extra militairen nodig, zei hij in maart. Nu zijn er 13.000 NAVO-trainers in Afghanistan, onder wie honderd Nederlanders en 8.400 militairen uit de VS, in het kader van NAVO–missie Resolute Support.

De mogelijke troepenuitbreiding is een breuk met het beleid van de vorige Amerikaanse president, Obama, die zei de Amerikaanse militairen terug te trekken. In 2010 had hij besloten tot een ‘surge’ van de Amerikaanse troepensterkte tot ruim 100.000, maar dat leverde geen houdbare resultaten op.