Icoon van de sixties en muze van de Rolling Stones

Foto AFP

De beeldschone en hoogintelligente Anita Pallenberg was geen vrouw die zich gemakkelijk liet versieren, schrijft Keith Richards in zijn autobiografie Life. Ze versierde jóu. Als muze van de Rolling Stones belandde Pallenberg in de woelige jaren 1965-1970 met zowel gitarist Brian Jones, zanger-gitarist Keith Richards als zanger Mick Jagger in bed. Ze werd medereiziger op de grote drugsavonturen van de Stones, speelde in de films Barbarella en Performance en zong mee in het achtergrondkoor van het nummer ‘Sympathy for the Devil’.

Sixties-icoon Anita Pallenberg werd geboren in Rome bij een Duitse moeder en Italiaanse vader. Als model en filmactrice leerde ze de mondaine kunstwereld van Rome, Parijs, Londen en New York kennen. Ze beheerste vier talen en diende zich in 1965 backstage aan bij een concert van de Rolling Stones in München. Ze begon een relatie met Brian Jones en deelde kleren, kapsel en drugs met hem. LSD maakte Jones paranoïde en gewelddadig. Na pogingen om de taaie en sportieve Pallenberg in elkaar te slaan kwam Brian meestal zelf met een blauw oog naar buiten.

Op een drugsreis naar Marokko legde ze het aan met Keith Richards. Hun relatie bracht drie kinderen voort. Tara, de jongste, stierf na tien weken aan longontsteking. Op de set van Performance had Pallenberg een korte fling met Mick Jagger. Met Richards verviel ze in een periode van heroïneverslaving die hen beide hepatitus-C opleverde. Richards beweert dat hij door vitamineshots en wilskracht van de kwaal genas; bij Pallenberg bleef het sluimeren. In 1979 verbrak Richards de relatie nadat Pallenberg in hun huis in Amerika betrokken was geweest bij de dood van de 17-jarige Scott Cantrell, mogelijk bij een spelletje Russische roulette.

Pallenberg studeerde modeontwerp, vulde haar dagen met tuinieren en sprak altijd met liefde over haar Stonesavonturen. In 2001 deed ze met Marianne Faithfull (Jaggers ex) mee aan een aflevering van de tv-serie Absolutely Fabulous. Faithfull speelde God, Pallenberg de duivel. Ze had nooit gedacht dat ze ouder dan veertig zou worden, verklaarde Anita Pallenberg in 2016. Ze liep moeilijk nadat ze tweemaal haar heup had gebroken. Dinsdag overleed ze op 73-jarige leeftijd. Keith Richards schreef zijn eerbetoon al in 2010: „Anita, sexy fucking bitch. Een van de tofste vrouwen op aarde.”

    • Jan Vollaard