Hinder verwacht

NS-personeel in Zwolle en Den Haag staakt maandag

Personeel van de NS legt maandagochtend van vijf uur tot negen uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Dat heeft vakbond FNV Spoor vrijdag aangekondigd.

De staking zal volgens een NS-woordvoerder de hele dag voor „grote hinder” zorgen, ook elders in het land. Reizigers wordt geadviseerd de trein te mijden. Vooralsnog gaat de NS de staking niet via de rechter aanvechten.

De staking is een gevolg van onenigheid tussen FNV en de NS over het aantal conducteurs in dubbeldekkers, het beheer van stationswinkels en de aanbestedingen van regionale spoorlijnen. De NS biedt sinds vorig jaar niet meer mee op aanbestedingen van spoorlijnen buiten het hoofdnet. Het vervoersbedrijf is van plan zich de komende jaren te concentreren op de grote, drukke spoorlijnen. FNV vreest voor de werkgelegenheid bij de NS.

Onderhandelingen zijn volgens de vakbond al anderhalf jaar bezig. Twee weken geleden stelde FNV een ultimatum. Nadat de NS daar niet op reageerde, kondigde de bond acties aan.

Henri Janssen, bestuurder van FNV-spoor, spreekt van een „laatste redmiddel”. Hij beschuldigt de NS van een onwrikbare houding in de onderhandelingen. „De NS doet net alsof wij direct het uiterste middel inzetten. Dat is niet het geval. We doen dit niet zomaar.”