Dodental door brand in flat Londen naar 58

Dat heeft de politie bekendgemaakt op basis van de cijfers van vermiste personen die in de toren waren tijdens de brand.

Een reddingswerker zoekt naar slachtoffers in Grenfell Tower.
Een reddingswerker zoekt naar slachtoffers in Grenfell Tower. Foto Andy Rain / EPA

Het veronderstelde dodental door de brand in Grenfell Tower in Londen is zaterdag door de politie bijgesteld naar 58. De politie baseert zich daarbij op cijfers over vermiste personen van wie wordt aangenomen dat zij in de toren aanwezig waren tijdens de brand. Dat meldt persbureau Reuters.

Politiecommissaris Stuart Cundy van Londen zei zaterdagmiddag:

“Helaas zijn er op dit moment 58 personen over wie we te horen hebben gekregen dat zij zich in de Grenfell Tower bevonden die nacht, en dat zij zijn vermist. Daarom moeten we helaas aannemen dat zij overleden zijn.”

Dodelijkste brand in Londen sinds Tweede Wereldoorlog

Als dit aantal van 58 dodelijke slachtoffers officieel wordt bevestigd, is de brand de dodelijkste in Londen sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het overlijden van dertig van de 58 slachtoffers is al bevestigd. De lichamen van zestien doden bevinden zich in een mortuarium.

Cundy waarschuwde dat het dodental nog altijd verder kan oplopen.

De politiecommissaris riep mensen die aan de vlammenzee zijn ontkomen op zich te melden op het politiebureau.

“Ik wil weten, en wij willen allemaal weten, dat je veilig en gezond bent.”

Ook liet hij weten dat beeldmateriaal vanuit de brandende Grenfell Tower zondag zal worden vrijgegeven.

Koningin: geen uitbundige festiviteiten met verjaardag

De Britse koningin Elizabeth II viert zaterdag officieel haar 91e verjaardag, maar volgens de vorstin is er dit jaar weinig reden voor uitbundige festiviteiten. Ze stelt volgens een officiële verklaring van het paleis:

“Het land zag de afgelopen maanden een opeenvolging van verschrikkelijke tragediën.”

Ze doelt daarmee niet alleen op de brand in de Grenfell Tower, maar ook op de recente terroristische aanslagen in Manchester en Londen.

Elizabeth is feitelijk op 21 april jarig, maar brengt die dag meestal in besloten kring door. Later volgt dan haar ‘officiële’ verjaardag, waarop allerlei festiviteiten plaatsvinden. Toch is de sfeer zaterdag allesbehalve feestelijk. De koningin spreekt over een “erg sombere stemming in het land”.

Premier May: hulp na brand niet goed genoeg

De Britse premier Theresa May heeft zaterdag bovendien toegegeven dat de directe hulp voor bewoners die verzorging of informatie nodig hadden in de eerste uren na de brand in een flatgebouw in Londen “niet goed genoeg” was.

“Slachtoffers zijn bezorgd dat hun stem helemaal niet gehoord wordt en dat hun vele vragen over deze tragedie niet beantwoord worden. Daarom heb ik besloten tot een openbaar onderzoek, waarbij de kosten voor rechtsbijstand voor de getroffenen voor rekening van de overheid komen. Het onderzoek zal open en transparant zijn. De regering en alle betrokken ministers zullen volledig meewerken.”

    • Niels Posthumus