Opinie

De snip

Groot nieuws in bankbiljettenland. Er kwam een nieuw honderd gulden-biljet. Een zeer gedurfd ontwerp bovendien, want de statige beeltenis van Michiel de Ruyter zou worden vervangen door… een snip! Ook voor Libelle aanleiding voor een interview met de ontwerper: professor R.D.E. Oxenaar. Enthousiast lichtte hij zijn ontwerp toe. Inclusief alle ingebouwde technische snufjes, die het namaken van dit nieuwe bankbiljet vrijwel onmogelijk moesten maken. Tegen het eind van ons gesprek stond hij plotseling op om zijn koffertje te pakken. „Moet je kijken”, zei hij met een jongensachtige baldadigheid, en haalde een groot vel vol proefdrukken van de Snip tevoorschijn. „Ik hoop toch zo dat de politie dit tijdens een verkeerscontrole een keer ontdekt!”

Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote, maximaal 120 woorden. Ik@nrc.nl