Opinie

D66 moet Rotterdams lef tonen bij verkiezingen van komend jaar

Opinie

Om de grootste partij in Rotterdam te worden, is een stevig progressief geluid en meer daadkracht nodig, meent Jos Verveen.

Volgend jaar mogen Rotterdammers stemmen voor de gemeenteraad. De PVV komt naar de Maasstad en ook Denk overweegt mee te doen. In het versnipperde speelveld kan D66 de meeste zetels pakken. Nu in Rotterdam de lijsttrekkersverkiezingen van D66 zijn geopend, kunnen leden hun partij de gewenste kant opsturen.

Om in Rotterdam de grootste politieke partij te worden, is een stevig progressief geluid nodig. Maar D66 moet ook meer daadkracht tonen. Voor een stevige middenpositie is belangrijk dat D66 Rotterdam staat voor:

1. Positiviteit

Rotterdam is een internationale stad. De helft van de inwoners heeft een cultureel diverse achtergrond. Sommige politieke partijen geven elkaar en complete bevolkingsgroepen de schuld van maatschappelijke problemen. D66 is een internationaal georiënteerde partij en moet niet meegaan in dit negativisme. De stad snákt naar een positieve benadering.

2. Verbinding

D66 heeft ruim 1.200 leden in Rotterdam. Zij kunnen geënthousiasmeerd worden om op te treden als ambassadeur van de stad en een rol te vervullen in het bereiken van zoveel mogelijk Rotterdammers.

3. Activering

Door de kennis en ervaring van Rotterdammers actiever te gebruiken, worden D66-voorstellen beter en concreter. En de kloof tussen politiek en burgers kleiner. D66 is ervoor opgericht.

4. Brede politiek

De partij moet rechts én links aan de bak. Rotterdam zit in de lift en er komen steeds meer hoogopgeleiden. Maar nog altijd zitten flink wat Rotterdammers in de nesten: vijf procent is arm, duizenden gezinnen kampen met meervoudige problemen en de helft van de ouderen is eenzaam. Hier mag D66 zich best wat actiever in roeren.

5. Vertrouwen

‘Vertrouw op de kracht van mensen’ is één van de belangrijkste kernwaarden van D66. De partij heeft met de innovatiefondsen Stadsinitiatief en CityLab010 reeds succes geboekt. Sociale en maatschappelijke initiatieven van Rotterdammers zijn onontbeerlijk. Het stadhuis kan het simpelweg niet meer alleen. Het Rijk delegeert steeds meer taken, maar kort tegelijkertijd op het budget. Juist een partij als D66 moet inzetten op meer samenwerking tussen ambtenaren en initiatiefrijke Rotterdammers.

Kortom: de partij moet meer Rotterdams lef tonen. De stad is ermee opgebouwd en het kan D66 de grootste partij van Rotterdam maken.

is D66-raadslid en kandidaat-lijsttrekker.