Brieven

Clandestien tegeninterview

Hoe Bibeb er bijna de brui aangaf

In NRC van 11 juni maakt briefschrijver Adolfse melding van een ongevraagd interview dat Louis Frequin in 1960 hield met de journaliste Bibeb. Frequin schreef het stuk nadat hijzelf door Bibeb was geïnterviewd. Volgens Adolfse verscheen het artikel in De Gelderlander, waarvan Frequin hoofdredacteur was. In feite verscheen het 'clandestiene tegeninterview’ in Vrij Nederland van 11 juni 1960, in hetzelfde nummer als Bibebs vraaggesprek met Frequin.

Frequin had tijdens het gesprek met Bibeb al geopperd dat hij een interview met haar zou schrijven. Dat had ze afgewezen, maar dat weerhield Frequin niet en hij had met zijn vriend Mathieu Smedts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, geregeld dat zijn stuk tegelijk met het artikel van Bibeb zou verschijnen.

Ze was geschokt toen ze in haar eigen blad een interview met zichzelf aantrof. „Ik vond het gemeen”, zei Bibeb in 2000 tegen Hélène van Beek. Ze was boos op Frequin en voelde zich bedrogen door Smedts. Ze zei dat ze zelfs gedreigd had ontslag te nemen. De streek die Frequin en Smedts haar leverden, maakte zo bijna een voortijdig einde aan de interviewserie van Bibeb in het blad.

De ontmoeting tussen Bibeb en Frequin komt ter sprake in de biografie over Louis Frequin, die wij momenteel aan het afronden zijn.

    • Hélène van Beek
    • Louis van de Geijn