Bisdom Den Bosch

Brabantse homo’s toch niet gezegend in de Sint-Jan

De viering van Roze Zaterdag in de Sint-Janskathedraal gaat toch niet door. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch zette zich eerder nog in voor de oecumenische viering met homoseksuelen, maar kiest nu voor de eenheid van zijn bisdom.

En dat had de organisatie van Roze Zaterdag niet verwacht. „Hij staat, of misschien wel stond, zeker met één been in 2017. Die spagaat heeft hij niet volgehouden”, aldus een woordvoerder. „We gingen bij de bisschop langs om te praten over de communicatie rondom de mis, maar het bleek een exit-gesprek. We waren niet langer welkom.”

Toen de bisschop de bijeenkomst per brief aankondigde, kreeg hij veel kritiek van priesters en parochianen.

„Mijn brief was bedoeld om spanningen tot rust te brengen. Helaas moet ik constateren dat mij dat niet gelukt is. Homoseksualiteit blijft binnen onze kerk een open zenuw”, constateert De Korte in een brief aan zijn „broeders en zusters”.

De dienst is verplaatst naar de protestantse Grote Kerk in Den Bosch. Dominee Erica Scheenstra heeft de kerk meteen beschikbaar gesteld. „Daar zijn we hartstikke blij mee”, aldus de organisatie. „We hebben de bisschop nog uitgenodigd, maar die leek het geen goed idee om langs te komen.” (NRC)

    • Bas Tooms