Afghaanse soldaat schiet Amerikanen neer

Zeven Amerikaanse militairen raakten gewond. De Afghaan die op de legerbasis het vuur opende, kwam om het leven.

Een militaire patrouille in Afghanistan. Bij een schietpartij op een legerbasis elders in het land raakten zaterdag zeven Amerikaanse soldaten gewond.
Een militaire patrouille in Afghanistan. Bij een schietpartij op een legerbasis elders in het land raakten zaterdag zeven Amerikaanse soldaten gewond. Foto Ghulamullah Habibi / EPA

Zeven Amerikaanse militairen zijn gewond geraakt bij een schietpartij op een legerbasis in het noorden van Afghanistan. De Afghaanse militair die in het kamp het vuur opende, kwam om het leven. Dat zegt een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in het land tegen persbureau AP.

Op Twitter spreekt de organisatie Resolute Support eerdere berichten tegen dat er Amerikanen zijn gedood bij de schietpartij in Camp Shaheen bij de stad Mazar-i-Sharif. Dat bericht was aanvankelijk de wereld in gestuurd door het Afghaanse leger.

Leider Talibaan prijst aanval op Amerikanen

Volgens de Afghaanse nieuwszender TOLO opende de Afghaanse soldaat het vuur op buitenlandse trainers. De aanvaller zou daarna zijn doodgeschoten door zijn collega’s.

Een leider van de Talibaan prees de aanval op de Amerikanen, maar heeft die volgens persbureau AP nog niet opgeëist. Volgens persbureau Reuters zou de schutter echter wel degelijk gelieerd zijn geweest aan de Taliban.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de strijders van de Talibaan toeslaan in Camp Shaheen. In de basis werd eerder dit jaar een bloedbad aangericht. Toen drongen Talibanstrijders vermomd als soldaten het kamp binnen, waarna ze een groot aantal Afghaanse militairen doodschoten.

Afghaanse militairen keren zich wel vaker tegen buitenlandse troepen. Zo schoot een Afghaanse soldaat eerder deze maand drie Amerikanen dood in een basis in de provincie Nangarhar. Een vierde Amerikaan raakte toen gewond.

    • Niels Posthumus