Aanpak straatintimidatie

Lokagentes ‘niet meest effectieve maatregel’

Door

Bij de aanpak van straatintimidatie wil wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar) onder meer ‘lok-BOA’s’ (‘lokvrouwen’) inzetten om mannen op heterdaad te kunnen betrappen. „We moeten kijken of het juridisch mogelijk is, maar het is de ideale pakkans”, zei Eerdmans deze week. De gemeenteraad moet er nog over stemmen. In België, waar seksuele straatintimidatie sinds 2014 strafbaar is, is er ervaring mee opgedaan. De stad Mechelen werkt al langer met agenten in burger om overtreders aan te kunnen pakken. Volgens burgemeester Bart Somers, die in 2012 zelf voorstelde om ‘lokvrouwen’ tegen straatintimidatie in te zetten, is het niet de meest effectieve maatregel gebleken. „We hebben een aantal vrouwelijke agentes die in burger over straat gaan. Maar het lijkt alsof mannen aanvoelen dat ze naar iets op zoek zijn, want in de praktijk gebeurt er vaak niets”, zegt hij tegenover NRC. Mechelen werkt met een ‘geïntegreerd plan’ tegen straatintimidatie, vergelijkbaar met de plannen van Eerdmans. „Ons beleid is vooral preventief, waarbij je de politionele inzet als sluitstuk moet zien. We steken veel energie in het bereiken van jongeren. We vertellen ze dat het niet stoer is om meisjes lastig te vallen, maar wel om je vrienden aan te spreken als ze dat doen.” Daarnaast probeert Mechelen omstanders aan te sporen hun verantwoordelijkheid te nemen en slachtoffers om aangifte te doen. „Ook zijn we een app aan het ontwikkelen waarin de politie het direct ziet als vrouwen een melding van intimidatie doen.”