Vegetatieve toestand

Uit N-Korea vrijgelaten Amerikaan heeft ernstige hersenbeschadiging

De Amerikaanse student Otto Warmbier die deze week vrijkwam uit Noord-Koreaanse gevangenschap heeft ernstige hersenbeschadiging. Dat zei zijn behandelend arts Daniel Kanter tijdens een persconferentie. Warmbier verkeert in een vegetatieve toestand: hij heeft zijn ogen open, maar merkt niets op. Volgens Noord-Korea liep Warmbier in maart 2016 botulisme op en nam hij een slaappil in. Hierdoor raakte hij in een coma. Noord-Korea hield het stil. Volgens Martin Warmbier is zijn zoon „wreed behandeld en geterroriseerd”. Hij stelde ook dat er „geen enkel excuus [is] voor een beschaafd land om zijn medische toestand te verzwijgen en hem alle hoogwaardige medische hulp te ontzeggen”. Hij verweet de vorige president Obama nalatigheid en dankte de huidige regering-Trump voor het terughalen van zijn zoon. (NRC)

    • Toef Jaeger